fbpx

FAQ - Probleem & Oplossing

1. Is het normaal dat er binnen in het tuinhuis kringen en/of vochtplekken ontstaan?

Ja, na langdurige regen of aan de regenzijde kunnen kringen of vochtplekken voorkomen . Daarom raden we aan om uw tuinhuis:

  1. Binnenin met 1 laag beits te behandelen.
  2. Een antivochtdoek [optie] te laten plaatsen tijdens het productieproces (na-isoleren is dan mogelijk).
  3. Plaats één of meer verluchtingsroosters!
  4. Plaats desgewenst een osb-plaat aan de binnenzijde.
  5. Buitenkant behandelen met Nano Coating Pro Woodprotector of kleurbeits.

2. Is het normaal dat mijn ramen en deuren klemmen?

Klemmende ramen en deuren kunnen verholpen worden door de regelbare scharnieren in of uit te draaien.

Bijregelen van draaiende deuren:
Duw de deur middels de kruk omhoog tot deze uit de scharnieren is. Met een schroevendraaier de scharnieren 1 toer bijregelen. In de zomer in tegenwijzerzin, in de winter in wijzerzin. Herhaal tot het gewenste resultaat.

Bijregelen ramen en deuren + smering van alle bewegende onderdelen. Het team van Christiaens Yvan kan dat ook voor u uitvoeren tegen het geldende uurloon en voorrijkosten.

Een schuifdeur bijregelen kan door de hoogte van de deur bij te regelen aan de rollen, zie hieronder.
Het is ook aangewezen het deurslot en de scharnieren op geregelde tijdstippen te behandelen met een smeermiddel.
Behandeling van het hout: geef om de 2 jaar het hout van uw ramen en deuren binnenin een extra laag beits, kleur naar keuze.

Bijregelen van deuren Cubusline:
Je kan de deur bijregelen door het regelplaatje toe te voegen of te verwijderen. Dit doe je door het scharnier los te schroeven, het regelplaatje toe te voegen of te verwijderen en daarna het scharnier terug vast te schroeven. In de zomer voeg je het regelplaatje toe, in de winter verwijder je dit. Herhaal dit voor elk scharnier.

3. Mijn tuinhuis in Salt Green of Cosy Grey vertoont vlekken. Is dat normaal?

Hout met deze kleuren komt uit de autoclaaf en moet nog uitdrogen. Dit vraagt enkele maanden tijd.

4. Het is vochtig in mijn tuinhuis of houten berging.

Dit komt voor vooral in de winterperiode. Goed ventileren is de boodschap en een kleine bouwdroger kan wonderen doen.

Door het vocht kunnen ramen en deuren gaan uitzetten, en bijgevolg ook klemmen. Dit kan ook optreden net na de plaatsing van het tuinhuis, wanneer de betonnen vloerplaat nog niet helemaal is uitgedroogd.

5. Kan het zijn dat de planken van mijn tuinhuis niet allemaal even breed zijn?

Ja, vurenhout is zeer gevoelig aan weersomstandigheden zoals vocht ( zwellen), zonlicht (krimpen) en dat verschil kan enkele mm bedragen

6. Is het normaal dat de omlijsting bij een plat dak uit verschillende lengtes bestaat?

Ja, deze zijn uit 2 of meerdere delen en er staat geen minimum of maximum op. Langs de volledige daklengte en op de hoeken worden de sponden via aluminium profielen in elkaar gepast. In de hoogte zijn de spondes wel uit 1 stuk. Door de specifieke verlijming ervan bekomt men een uniek en mooi resultaat.

7. Bij het openen van de verpakking rond het geleverd tuinhuis zie ik blauw vocht. Is dit normaal?

Dit kan inderdaad voorkomen. Het ganse tuinhuis wordt na de productie gedurende een bepaalde tijd in de autoclaaf onder druk gezet, waardoor alle onderdelen voorbehandeld zijn. Alhoewel de verpakking voorzien is van gaatjes, is het mogelijk dat nog niet alle vocht (blauwe kleur) is uitgelekt. Dit is niet erg en is eigen aan het productieproces.

8. Is het normaal dat er in de zomer openingen komen te zitten in mijn deurpanelen?

Ja, in de productie wordt er met een maximale uitzetting (tijdens de winter) rekening gehouden. Tijdens de zomer kan er krimp optreden, met mogelijks spleten of openingen als gevolg. Met de hand kun je zeer makkelijk en zonder gereedschap de tand/groefplanken verschuiven om de openingen terug dicht te maken.

9. Is het normaal dat er water blijft staan op mijn dak?

Tijdens de productie wordt een hellingsgraad voorzien tot 3 % richting afvoerzijde. Tussen het afvoergat en zijkant, of tussen de 2 afvoergaten onderling kan er een boordje water blijven staan. Dit is absoluut niet nadelig voor uw dak.

10. Is het normaal dat bij autoclaaf tuinhuizen de dakbalken niet 100 % dicht zijn?

Alle onderdelen worden vervaardigd in ons atelier, en gaan pas dan onder druk in een container. Enkel op die manier wordt ook de zaagsnede behandeld. We proberen vooraf zoveel mogelijk rekening te houden met krimp en uitzet, maar het kan voorkomen dat er soms een spleet optreedt. Dit vormt geen nadeel voor de constructie.

11. Is het normaal dat de buitenwand van mijn Ceder/Eik/Iroko/Thermo ayous/Cosy Grey/Salt Green tuinhuis uit verschillende lengtes hout bestaat?

Ja, want wij werken met planken tand/groef rondom. Die zijn speciaal geproduceerd voor het beslaan van fabrieksgebouwen, gevels van huizen … Deze planken zijn makkelijk handelbaar en werden reeds op voorhand perfect haaks gezaagd en gefreesd. Die verschillende lengtes vallen na het verkleuren niet meer op en vormen geen nadeel voor de stevigheid van het tuinhuis. Integendeel het hout zal minder kromtrekken en minder leven.

12. Is het normaal dat je bij paneelbouw inox nagels ziet zitten?  Waarom zijn deze niet verdoken?

Ja. Vroeger - 25 jaar geleden - werden de planken enkel verdoken vernageld in de tand/groefverbinding. Door de werking van het hout (door weersomstandigheden) kwamen deze na een tijd steeds los. Bij Yvan Christiaens worden de planken verdoken én extra vernageld door het volle hout heen, voor extra stevigheid. Na verloop van tijd worden deze inox nagels toch bijna onzichtbaar.

13. Is het normaal dat ik scheurtjes en barstjes krijg in het hout?

Hout is een natuurproduct, krimpt in de zomer en zet uit in de winter. Het is normaal dat er krimpscheurtjes, kromming of een losse knoest ontstaat, ook bij gelamineerd hout. Ook ramen en deuren moeten hierdoor worden bijgeregeld aan de scharnieren. Bij impregnatie kunnen ook sporen, witte aanslag en lichte strepen ontstaan. Dit alles is normaal en onvermijdbaar. De sterkte van de constructie wordt hierdoor niet benadeeld.

14. Zijn harsdruppels normaal?

Hout leeft, zowel bij opslag als bij de verwerking ervan. Er kunnen bij naaldhout harsklontjes vrijkomen, dit is normaal. Indien u dit storend vindt kunnen deze verwijderd worden met een houtbeitel of met terpentine.

15. Er is een kleurverschil onderling tussen de planken.

Elke boom heeft zijn kleurtint. Kleurverschil is dus logisch, zélfs na impregneren. Na verloop van tijd en door inwerking van zonlicht verminderen deze en kunnen zelfs volledig verdwijnen.

16. Er zijn krassen op mijn dakplaat, is dit normaal?

Door het verhandelen van dakplaten kunnen kleine krasjes optreden. Dit schaadt echter niet de kwaliteit van de dakplaat. Er zal geen roestvorming optreden!

17. Hoe kan het dat de deur van mijn tuinhuis in de buurt van de scharnieren een spleet vertoont?

Ik zie een spleet op mijn deur langs de buitenzijde op ca. 5 cm naast de scharnieren? Indien de deur van uw tuinhuis op een hoek zit, dan kan door een onhandigheid of door een windvlaag de deur overstrekt worden en beschadigd raken, met een spleet tot gevolg. Dit is geen constructiefout. In zo’n geval plaats je beter een deurstop om te beletten dat de deur meer dan 180° open kan draaien.

Spleet

18. Bovenaan of onderaan de deur ontstaat een kleine opening van enkele mm. Is dit normaal?

Door uitzetting en krimp van het hout kan er inderdaad een opening ontstaan bovenaan of onderaan de draaideuren van het tuinhuis. De deuren zijn afgestemd op het gebruik ervan in een tuinhuis of houten constructie en worden enkel in het midden tegen gehouden door het slot. Ondanks een correcte verlijming kan de deur aan de uiteinden toch iets gaan kromtrekken en tijdens de wisseling van seizoenen kan er een kleine opening optreden.

opening boven deur

19. Er zijn vlekken op mijn autoclave behandeld tuinhuis, is dit normaal?

Ten gevolge van de autoclave behandeling kunnen voor de kleuren Salt Green en Cosy Grey vlekken optreden op het hout van mijn tuinhuis of carport. Deze vlekken zijn heel makkelijk te verwijderen met methylalcohol, te verkrijgen in elke doe-het-zelfzaak.

20. Kan de silicone ter hoogte van de ramen aan mijn tuinhuis na een bepaalde tijd loskomen?

Ja dat kan en is perfect normaal. Ook de silicone wordt blootgesteld aan de diverse weersinvloeden in ons land en gaat na zekere tijd loskomen en/of verweren. De oplossing: je kan ofwel kleurloze overschilderbare silicone bijspuiten waar nodig of de verweerde silicone verwijderen en vervangen door nieuwe kleurloze overschilderbare silicone.

21. Na het lossen of tijdens het opbouwen van tuinhuis of carport zie ik vlekken op mijn terras. Is dat normaal?

Sommige houtsoorten of in autoclaaf behandelde houtsoorten gaan "bloeden" nadat u ze thuis geleverd gekregen heeft. Vocht is hiervan de oorzaak. Als het regent komen bepaalde stoffen los en lopen ze uit het hout. Dit kan roestvormige vlekken nalaten op uw stenen terras. Deze vlekken zijn niet schadelijk en kunnen verwijderd worden met terrastegelreiniger.

22. Is het normaal dat bij een plat dak de sponde of boordplank of muur na regen nog vochtig blijft?

Ja, een EPDM dak wordt altijd omboord met een aluminium profiel. Waar 2 van deze profielen via een tussenstuk bij elkaar aansluiten, ontstaat er altijd een naad. Deze naad wordt om technische redenen nooit met silicone opgespoten. Daarom kan er zich na een regenbui ter hoogte van deze naad water aftekenen op de sponde of muren. Dit is volledig normaal en niet nadelig voor het hout of het tuinhuis. Zie ook fabrieksgebouwen of woningen.

  fabrieksgebouw

23. Er treden vochtplekken op langs de binnenzijde van mijn tuinhuis. Is dit normaal?

De ramen en deuren van de tuinhuizen zijn voorzien van watergleuven, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Tijdens langdurige en/of hevige regenval kunnen deze groeven soms niet alle water afleiden en kan zich dat aftekenen. Dit is normaal en geheel volgens de huidige normering voor tuinhuizen. De normen voor woningen zijn veel strenger op dat gebied. Je kunt wel de ramen en deuren behandelen met een waterafstotend product. Maar dit is geen verplichting. Alle eventueel opgestapelde vocht zal nadien terug opdrogen. Na regen komt zonneschijn.

vochtplek  

24. Is het normaal dat er vlekken op het vensterglas komen, die met niets nog te verwijderen zijn?

We raden aan om ten laatste 8 dagen na het plaatsen van het tuinhuis grondig de glaspartijen van de ramen en deuren te poetsen en zeker niet blootgesteld te laten aan de zon!
Dit brengt soms inbranding van kalk en/of product van Cosy Grey of Salt Green met zich mee en is daarna inderdaad nog zeer moeilijk te verwijderen. We raden aceton aan als schoonmaakmiddel voor de glaspartijen.

glas reningen

25. Is het normaal dat deurbeslag oxideert?

Het deurbeslag is gemonteerd in een tuinhuis. Het is normaal dat er oxidatie optreedt na enkele maanden maar dit beïnvloedt geenszins de werking ervan. We raden aan alle scharnieren en sloten te behandelen met WD40 (reeds in uw bezit).

Deurbeslag oxideertDeurbeslag oxideertDeurbeslag oxideert

26. Is het normaal dat er donkere vlekken of schimmel op mijn tuinhuis komen?

In ons Belgisch vochtig klimaat is het zeker mogelijk dat het tuinhuis ook plaatselijk verkleurt en/of schimmelvlekken vertoont. Het hout wordt hierdoor niet aangetast. Schimmel voorkomen kan deels door het tuinhuis te onderhouden met een hydro-olie. Maar best is na de winter handmatig af te wassen met warm water met een scheutje javel. Net zoals dit ook van toepassing is voor vloeren, terrassen … Gebruik zeker geen hogedrukreiniger.

Lees ook: Schimmel op thermo ayous of andere duurzame houtsoorten: hoe los je dit op?

Schimmel op tuinhuisSchimmel op tuinhuis

27. Is het normaal dat er in het hout van mijn tuinhuis een rond gaatje kan zitten?

Ja, hout is een natuurproduct en kan door weersinvloeden zwellen en krimpen. Het kan soms voorkomen dat een niet-verweerde knoop in het hout daardoor loskomt. Dit is makkelijk met houtpasta (bv. Gupa Wood Filler) op te vullen, kleur naar wens. Het vraagt geen speciaal materiaal, noch kennis om dit uitvoeren. Het product is trouwens speciaal ontworpen voor het opvullen van barstjes, scheurtjes en gaatjes.

Niet-verweerde knoop in houtNiet-verweerde knoop in hout

28. Schimmel op thermo ayous en andere duurzame houtsoorten: hoe los je dit op?

Schimmel op Thermo ayous en of andere duurzame houtsoorten.

Na dagen of zelfs maanden van regen is alles vochtig in de tuin, ook uw tuinhuis. Enkele maanden later zie je zwarte spikkels, vlekken en vegen op het hout van uw tuinhuis in thermo ayous verschijnen. Wat krijgen we nu? Schimmel op mijn nieuw materiaal? Nee, dit is geen productiefout en je hebt geen slechte plank gekregen. In tegendeel: schimmelvorming op hout is een natuurlijk proces, zelfs voor houtsoorten zoals thermo ayous! Maar wat doe je om dit te verhelpen? Is jouw tuinwand nu beschadigd? In dit blogbericht gaan we hier dieper op in en beantwoorden we al je vragen. 

Dat je schimmel aantreft op een houten tuinmeubel of -gebouw, is héél natuurlijk. Alle houtsoorten, zowel Europees hout, tropisch hardhout als thermisch behandeld hout, zijn van nature vatbaar voor schimmelvorming. Thermowood is echter wel bekend voor zijn resistentie tegen schimmels waardoor de kans kleiner is, maar het is nog steeds niet volledig uitgesloten.

Er is positief nieuws

Wie schimmel ziet op zijn hout moet niet meteen panikeren. Er zijn namelijk tal van positieve nieuwtjes!

Ten eerste zal schimmel maar in uitzonderlijke gevallen schadelijk zijn voor de duurzaamheid en de stevigheid van het materiaal. Dat is enkel het geval wanneer de schimmel van het hout leeft en dus voedingsstoffen uit het materiaal haalt. Bij thermisch behandelde houtsoorten (zoals thermo ayous) halen bacteriën hun voedingsstoffen uit de lucht en tasten ze het hout dus niet aan. Het hout zal ook niet beginnen rotten door de schimmel.

Ondanks dat je je geen zorgen hoeft te maken over de stevigheid van het materiaal, is er wel een esthetisch verschil. Je ziet namelijk zwarte spikkels of vegen over je planken. Deze verkleuring lost echter zichzelf op: de vlekken zullen mettertijd verdwijnen naarmate het hout vergrijst. Hoe lang het zal duren vooraleer het hout voldoende is vergrijsd en je de plekjes niet meer ziet, hangt af van situatie tot situatie en kan tot een jaar duren.

Wil je toch graag eerder van deze spikkeltjes af? Dan zijn hier alvast enkele simpele oplossingen die je kan toepassen om het oppervlak toch te behandelen. Zo kan onverdund schoonmaakazijn bijvoorbeeld de schimmel in esthetisch opzicht verbeteren. Je kan ook 50 tot 100 gram soda vermengen in een emmer water en tegen de plekken schrobben met een niet-metalen borstel. Laat vervolgens even intrekken. Door het zuur van het azijn en de soda worden algen en mossen gedood. Spoel af met proper water en de vlekken zullen verdwijnen. Ten slotte kan je ook gebruik maken van producten die schimmelvorming tegengaan.

Waar komt deze schimmel vandaan?

Schimmel is vaak het gevolg van vocht in hout. Dit kan zijn door regenwater, een regenpijp boven het hout, lekkende pijpleidingen tussen de planken, of een vijver waar het hout mee in contact staat. Ook voor hout geldt de regel: beter voorkomen dan genezen. Zorg dus voor voldoende verluchting, of dat je hout niet continu in stilstaand water ligt. Ook lekkende pijpleidingen laat je dus best zo snel mogelijk herstellen. Als hout niet in contact komt met water, of toch de kans krijgt om volledig te drogen wanneer het nat is geweest, zal je minder kans hebben op schimmelvorming.

Soms kan zich ook schimmel vormen op tuinwanden of de buitenkant van bepaalde tuingebouwen. Of jouw project hier vatbaar voor is, hangt af van de plaatsing en de oriëntatie ervan. Een plek waar meer schaduw is, heeft meer kans op schimmelvorming. Ook tuinschermen die naar het zuidwesten zijn gericht, worden vaker blootgesteld aan regen. Stukken hout die overdekt zijn maar toch eens nat worden, drogen veel minder makkelijk. Daardoor zijn ook dat ideale bronnen voor schimmels.
Schimmelvorming op hout is vooral mogelijk op plaatsen met een boomrijke omgeving waar oppervlakteschimmels vaak voorkomen. Daar vliegen namelijk vaker schimmelsporen rond die dan op het hout terechtkomen en zich huisvesten.

Of hout al dan niet vatbaar is voor schimmels hangt ook af van de droging van het hout bij de producent. Na het kappen van de boom en verzagen in de vorm van planken, wordt het hout gedroogd. Thermisch behandeld hout wordt nadien verhit in een oven. Deze twee processen zorgen dat het vochtgehalte in de plank aanzienlijk daalt. En hoe minder vocht, hoe minder kans op schimmelvorming. Het feit dat je dus schimmel krijgt, kan liggen aan het feit dat jouw planken niet lang genoeg in de oven hebben gezeten, of dat ze niet heet genoeg zijn verhit.

Een laatste factor die een rol kan spelen hierbij is de aard van het hout. Lichtere houtsoorten, waar ayous een voorbeeld van is, zijn sneller vatbaar voor schimmels dan (tropische) hardhoutsoorten zoals ipé en padouk.

Conclusie

Er zijn dus verschillende redenen waarom er schimmel op jouw thermisch behandeld hout verschijnt. Het belangrijkste om te onthouden, is dat schimmelvorming een natuurlijk proces is, wat je meestal niet verwacht maar wel kunt tegenkomen. Thermisch behandeld hout is dan wel minder gevoelig aan schimmelvorming dan andere houtsoorten, de kans bestaat nog steeds dat je na verloop van tijd zwarte spikkels, vlekken en vegen ziet. Deze zullen na een tijd verdwijnen tussen de vergrijsde kleur van het hout. Schimmel zal de duurzaamheid van je houten tuinwand, gevel of terras niet verlagen, dus daar hoef je je niet druk over maken. Wie toch direct van de schimmel af wilt, kan met onder andere schoonmaakazijn het hout reinigen.

 

Lees hier het volledig artikel uit passie voor tuinen en wonen - 01 sep 2022.

Schimmel op Thermo ayous en of andere duurzame houtsoorten.

29. Bij al dan niet hevige regenval sijpelt er water in mijn tuinhuis langs een knoest. Is dat normaal?

Een knoest (ook wel kwast genoemd) in het hout is de plaats waar een zijtak aan de boom groeide. De knoest heeft zowel een andere draadrichting als een andere hardheid dan het omringende hout. Daardoor kan het voorkomen dat er aldaar water inspijpelt. Vandaar dat we aanraden om te kiezen voor een meer duurzame houtsoort of een anti-vochtdoek te voorzien (enkel leverbaar bij duurzamere houtsoorten).

Knoest in hout