fbpx

Winter is coming. Tijd om de tuinmeubelen, gereedschap en barbecue opnieuw op te bergen in je tuinhuis. Wie wil dat zijn spullen komende lente nog intact zijn, doet er goed aan om zijn tuinhuis een grondige onderhoudsbeurt te geven alvorens de winter – en de daarbij horende Belgische, wispelturige weersomstandigheden – in het land is. Wij geven je 5 tips die ervoor zorgen dat jouw houten tuinhuis de winter doorkomt.

1. Ontmos het dak en de dakgoten

Mossen op daken zijn een bekend verschijnsel. Het dak en de dakgoten ontmossen heeft naast een esthetische ook een functionele waarde. Door het dak te ontmossen blijft regenwater er niet langer op liggen waardoor er geen intern vocht kan ontstaan. Het is een eenvoudig taakje dat niet veel tijd in beslag neemt. Met een borstel en een mengsel van water en bleekwater kom je al ver. Dorre bladeren en twijgjes haal je uit de dakgoot om een opgestopte afvoergoot te voorkomen. Zo ziet jouw dak er op slag weer als nieuw uit.

Ontmos het dak en de dakgotenOntmos het dak en de dakgoten

2. Controleer de dakafdichting bij EPDM-daken

Via losse naden en dakafdichtingen kan water binnensijpelen in het tuinhuis. Controleer het dak dus op scheurtjes of blazen en voorkom zo problemen. Indien je merkt dat er losse naden of scheurtjes zijn, kan je die herstellen met rubbertape. Blaasjes snijd je open en repareer je met rubberpasta. Deze producten vind je bij de doe-het-zelfzaak. Je kan uiteraard ook beroep doen op de hulp van een professional.

Controleer de dakafdichting bij EPDM-daken

3. Behandel het slot en de scharnieren met smeermiddel

Tuinhuisdeuren hebben over het algemeen drie scharnieren. Smeer ze één voor één in met olie. Werk zo alle scharnieren af alsook de rail van een eventuele schuifdeur. Om het slot weer soepel te laten draaien gebruik je een siliconenspray voor de lagers en eens op de sleutel zelf. Draai het slot vervolgens enkele keren om-en-weer.

Behandel het slot en de scharnieren met smeermiddelBehandel het slot en de scharnieren met smeermiddelBehandel het slot en de scharnieren met smeermiddel

4. Behandel het hout met beits

Wie zijn tuinhuis recent aankocht, behandelt bij voorkeur zowel de binnen- als buitenkant met gekleurde tuinolie of beits. Gebruik zeker geen verf of vernis op hout want hierdoor kan het niet langer ‘ademen’ met vochtophoping als gevolg. Kocht je je tuinhuis al een tijdje geleden? Breng dan enkel op de buitenzijde een nieuwe laag aan. Probeer dit proces om de twee jaar te herhalen en bescherm je tuinhuis optimaal tegen vocht.

Behandel het hout met beitsBehandel het hout met beits

5. Goed verluchten

Goed verlucht tijdens de winter resulteert in minder condens. Zet daarom regelmatig uw ramen op kiep-stand, op een kier of plaats een extra verluchtingsrooster.

Goed verluchtenGoed verluchten